Existuje mnoho tipů, jak zabránit tomu, aby vejce při vaření praskla. Někdo vodu osolí, další dá do vody ocet, mně se osvědčilo propíchnout špendlíkem nebo jehlou skořápku vajíčka na zaoblené straně. V těch místech je menší nebo u starších vajec větší vzduchová bublina. Při vaření a rozpínání obsahu uvnitř skořápky může vzduch tímto otvorem uniknout a skořápka nepraskne.
Aby se vajíčka dobře loupala ponoříme je ihned po uvaření do studené vody. Jednak tím zastavíme tepelný proces vaření a hlavně prudkou změnou teploty se oddělí skořápka od uvařeného obsahu a můžeme ji snadno oloupat.
Vejce dáváme do vařící vody abychom měli jistotu, kdy v nich začne probíhat koagulace, čili srážení. To nastává přibližně při 60 °C a pokud bychom je ponořili do studené vody, byla by různá časová prodleva k dosažení bodu varu.
Do studené vody můžeme dát vajíčka, která chceme uvařit natvrdo a v tomto případě už na rozdílu desítek vteřin nezáleží.
Bílek je měkký, žloutek tekutý.
Vaříme 2-3 minuty
Bílek je ztuhlý, ale žloutek vláčný.
Vaříme 4-5 minut
Vejce je celé včetně žloutku tuhé. Vhodné na chlebíčky, do salátů.
Vaříme 8-10 minut